logo
Reizen in de Tijd - Wie ben ik

Thema's en leerlijnen

De excursies, gastlessen en doe-het-zelf lessen vallen onder een van de 11 thema's. De lessen zijn verdeeld over de 8 leerjaren en zijn gekoppeld aan de kerndoelen van het primair onderwijs. De thema’s zijn ingedeeld in twee leerlijnen.

Erfgoed in beweging

Beide leerlijnen tonen hoe mensen door de tijd heen hun omgeving naar hun hand zetten en hoe die omgeving hun keuzes beïnvloedt. Dit geldt vanaf de prehistorie tot nu. Een belangrijk uitgangspunt is dat erfgoed voortdurend in beweging is. Ook hoe wij naar erfgoed kijken verandert in de tijd. Als iets zijn oorspronkelijke functie verliest, krijgt het een nieuwe betekenis. Bijvoorbeeld: kerken die een nieuwe bestemming krijgen, of dijken die worden aangepast voor klimaatbestendigheid. Erfgoededucatie gaat daardoor niet alleen over het verleden, maar ook over de keuzes van vandaag en morgen. Deze dynamiek maakt Reizen in de Tijd relevant en actueel.

Leerlijn 1

Wie ben ik?

Deze leerlijn draait om de leerling en diens plek in de wereld. De leerlijn begint in de onderbouw dicht bij het kind zelf en breidt zich in de hogere groepen uit naar de bredere omgeving.

De thema's in deze leerlijn zijn:

Groep: 1, 2, (3)

Jij en ik

Wat maakt dat jij jij bent? En de ander de ander? Leerlingen onderzoeken hoe ze er zelf uitzien en welke kleding ze dragen. Ze leren dat iedereen unieke eigenschappen heeft, verschillende kleding draagt (vroeger en nu), maar ook veel gemeen heeft.

Groep: 3, 4, (5)

Feest en Familie

Waar kom je vandaan? Wie is jouw familie en welke feesten vier je? En wat maakt jouw familie uniek? De leerlingen gaan op ontdekkingstocht naar hun eigen afkomst en feesttradities.

Groep: (4), 5, 6

Wonen

De leerlingen doen onderzoek en brengen het onderwerp wonen in kaart. Hoe wonen ze zelf? Wat zeggen gebruiksvoorwerpen in hun huis over de mensen die er wonen? De leerlingen trekken een vergelijking tussen hoe mensen vroeger woonden ten opzichte van nu.

Groep: 5, 6, (7)

Eten

Wat lag er gister op jouw bord? Hebben jouw klasgenoten hetzelfde gegeten? Neem een kijkje in de verschillende keukens van vroeger en nu. Ontdek waar ons eten vandaan komt en hoe eten door de tijd heen werd bewaard.

Groep: 7, 8

Landschap en omgeving

Woon je op een fijne plek? Welke mogelijkheden gaf deze omgeving aan mensen van vroeger? Vaak zorgen uitvindingen en nieuwe technieken ervoor dat onze omgeving verandert. Leerlingen zoeken uit hoe hun omgeving er vroeger uitzag en welke veranderingen er door de geschiedenis heen zijn geweest. Ook geven de leerlingen aan wat ze zouden willen veranderen aan hun omgeving.

Groep: 7, 8

De wereld en ik

De wereld bestaat uit veel bijzondere plekken en verhalen, groot en klein. De verhalen helpen om je in te leven in situaties en gebeurtenissen van vroeger. Ze leggen de verbinding tussen eeuwenoude kennis, onze omgeving en wie we zijn. Deze ervaring helpt om een nieuwe of eigen betekenis te geven aan de wereld om je heen. Denk samen na over de verhalen en het erfgoed dat jij wil vertellen en wil doorgeven.

Leerlijn 2

Wie wat bewaart

Deze leerlijn gaat over hoe mensen omgaan met hun omgeving en erfgoed. Wat zeggen spullen over ons en wat is de waarde van verzamelen en bewaren?

De thema's in deze leerlijn zijn:

Groep: 1, 2, (3)

Verzamelen

Hou jij ook zo van verzamelen? Ervaar wat er zo leuk is aan sparen, verzamelen en bewaren. Of moet je soms ook dingen weggooien? Laat je verwonderen door de mooiste verzamelingen van musea en de plekken daarbuiten.

Groep: 3, 4, (5)

Beroepen in het museum

Om bezoekers in een museum te kunnen laten genieten van al dat moois, werken er mensen met verschillende taken. De leerlingen maken kennis met de medewerkers door mee te denken en mee te doen met de verschillende beroepen. Hoe zorg jij voor een fijn bezoek? Welke spullen wil jij aan anderen laten zien? Welk verhaal vertel je met de bij elkaar gebrachte spullen?

Groep: 5, 6, (7)

Bronnenonderzoek

Sommige oude dingen worden zorgvuldig bewaard. Door er goed naar te kijken en vragen te stellen, leren de leerlingen meer over de mensen van wie deze spullen waren. Welke verhalen vertellen deze bronnen?

Groep: (6), 7, 8

Kunst verzamelen

Wat betekent kunst voor jou? Wat vind je bijzonder en wat wil je bewaren? Leerlingen denken na over kunst die ze zelf mooi vinden. Ze stellen vragen over kunst, denken na over het maakproces, over wat de waarde van kunst is en beargumenteren hun mening over kunstwerken.

Groep: 7, 8

Macht en vrijheid

In de geschiedenis vind je talloze voorbeelden van hoe mensen met elkaar omgaan. Geschiedenis is niet zwart-wit, maar kent veel grijstinten. Leerlingen onderzoeken hoe mensen vroeger met elkaar omgingen in tijden van oorlog, onvrijheid, macht en slavernij. Leerlingen worden daardoor bewust van wat er nodig is om te kunnen leven in vrijheid en vrede.

Scholen kunnen kiezen tussen excursies op locatie en gastlessen van aanbieders in de klas. Als er geen erfgoedaanbieder in de buurt van de school is, kan de leerkracht zelf een les geven. Bij elke excursie en gastles bieden we twee voorbereidingen en twee verwerkingen aan. De voorbereiding heeft als belangrijkste doel om de leerling ‘aan te zetten’ voor de excursie of gastles. De verwerking heeft als belangrijkste doel om de ervaring van het bezoek ‘vast te zetten’ zodat deze beklijft.

© 2025 - Erfgoed Gelderland