logo
Reizen in de Tijd - FAQ

Veelgestelde vragen

Hier vind je antwoorden op de meest voorkomende vragen over Reizen in de Tijd. Staat je vraag er niet tussen, of heb je specifieke informatie nodig? Neem dan gerust contact met ons op – we helpen je graag verder.

Voor basisscholen

Je kunt op twee manieren gebruikmaken van Reizen in de Tijd:

  • Integreren in het onderwijsplan: neem Reizen in de Tijd op in het cultuureducatieplan en de jaarplanning van groep 1 t/m 8. Kijk met de interne cultuurcoördinator (icc-er) wanneer de thema's in het jaarprogramma passen. Het cultuurpunt kan hierbij adviseren.
  • Losse activiteiten: gebruik excursies en gastlessen van erfgoedaanbieders als eenmalige activiteiten.

Ja, de lessen kunnen onderdelen van je lesstof vervangen, mits deze aansluiten op de lesmethode of het schoolthema. De brede thema's van Reizen in de Tijd maken verbinding met diverse methodes mogelijk, en zijn dus niet gebonden aan één specifieke methode. Voor scholen die thematisch werken is Reizen in de Tijd ook geschikt.

Ja, voor opeenvolgende leerjaren (bijvoorbeeld groep 5/6) kun je per jaar een thema kiezen dat past bij de groepen. Bij grotere leeftijdsverschillen kan dit lastiger zijn voor erfgoedaanbieders.

Het programma is gebaseerd op twee leerlijnen. Onder een leerlijn wordt een opbouw aan thema's verstaan. Deze thema's sluiten aan bij de kerndoelen van het primair onderwijs. De leerlijnen van Reizen in de Tijd geven op een opbouwende manier invulling aan deze kerndoelen, gekoppeld aan groepen van het basisonderwijs.

Leerlijn 1: Wie ben ik?

Deze leerlijn draait om de leerlingen zelf en hun plek in de wereld. Het begint in de onderbouw dicht bij het kind zelf en breidt zich in de hogere groepen uit naar de bredere omgeving. De thema's zijn:

  • Jij en ik: overeenkomsten en verschillen.
  • Feest en familie: tradities, samenleven en familieverbanden.
  • Wonen: hoe mensen wonen en waarom dat verandert.
  • Eten: wat en hoe mensen eten, vroeger en nu.
  • Landschap en omgeving: veranderingen van natuur en mens in de omgeving.
  • De wereld en ik: invloeden van grote en kleine verhalen op de omgeving.

Leerlijn 2: Wie wat bewaart?

Deze leerlijn gaat over hoe mensen omgaan met hun omgeving en erfgoed. Wat zeggen spullen over ons en wat is de waarde van verzamelen en bewaren? De thema's zijn:

  • Verzamelen: wat mensen bewaren en waarom.
  • Beroepen in het museum: de rollen en taken in een museum.
  • Bronnenonderzoek: welke verhalen bronnen kunnen vertellen.
  • Kunst verzamelen: de waarde van kunst door de tijd heen.
  • Macht en vrijheid: erfgoed dat vertelt over conflicten en samenleven.

De twee leerlijnen tonen hoe mensen van de prehistorie tot nu hun omgeving naar hun hand zetten en hoe die omgeving hun keuzes beïnvloedt. Een belangrijk uitgangspunt is dat erfgoed voortdurend in beweging is. Als iets zijn oorspronkelijke functie verliest, krijgt het een nieuwe betekenis of doel. Bijvoorbeeld: kerken die een nieuwe bestemming krijgen, of dijken die worden aangepast voor klimaatbestendigheid. Erfgoededucatie gaat daardoor niet alleen over het verleden, maar ook over de keuzes van vandaag en morgen. Deze dynamiek maakt Reizen in de Tijd relevant en actueel.

De website zelf is gratis te gebruiken. Kosten zijn alleen van toepassing bij het boeken van een excursie of gastles van de aanbieder.

Het boeken van een excursie of gastles kan via het cultuurpunt in jouw gemeente of rechtstreeks met de aanbieder. De interne cultuurcoördinator (icc'er) van je school weet hoe dit geregeld is. Heeft jouw school geen icc'er? Stel dan de vraag aan je directeur of het cultuurpunt.

Voor aanbieders

Ben je vrijwilliger of medewerker van een museum, archief, fort, molen of andere erfgoedorganisatie en heb je (een idee voor) een les voor basisscholieren? En wil je deze les graag aanbieden op Reizen in de Tijd? Dan kun je ons mailen op info@reizenindetijd.nl We nemen contact met je op en gaan in gesprek.

Aan de erfgoedaanbieder vragen we om een activerende en ontdekkende les te ontwikkelen. Dit kan een excursie zijn op de eigen locatie of een gastles in de klas. De les moet aansluiten bij één van de thema's van Reizen in de Tijd. We willen graag dat de leerling het erfgoed kan ervaren en onderzoeken met de gedachte: 'Wat je zelf ontdekt, blijft je bij'. Dat past naar ons idee goed bij erfgoededucatie. De klassiek zendende rondleiding vinden we niet goed meer passen bij het onderwijs dat leerlingen op school krijgen.

© 2025 - Erfgoed Gelderland